Talvituhojako tulossa?

Syksy tekee tuloaan ja hapannaamat ympäri Suomenniemen valmistautuvat koitokseen. Asiaa kannattaa pohtia ajoissa, nimittäin… Voi myrkky ja murhe, talvi teki näkyvää jälkeä sitruskasvustolle, oikeastaan kasvustosta ei voi enää puhua vaan rankametsästä. Ja jos ei tavoitteena ole tehdä metsätöitä ja polttopuita, rankametsä terminä ei oikein anna positiivista kuvaa sitruspuista. Onko kaikki nyt menetetty? Hapannaama saa keväällä… Jatka lukemista Talvituhojako tulossa?

Pistokasten lähettäminen postissa

Hapannaamalta kysellään aina silloin tällöin pistokkaita. Vastaanotan niitä myös välillä Euroopasta harrastajaystäviltäni. Pitkä välimatka aiheuttaa välillä toki hankaluutta, kas, lentolippu johonkin Euroopan maahan ei puolison mukaan ole edullista harrastamista. En saata ymmärtää moista ajattelutapaa, mutta postimerkkiin olen sitten päätynyt sijoittamaan. Toki kun käymme Euroopassa lomailemassa tai kylässä ystävien luona, saattaa matkalaukkuun päätyä jokunen pistokas villasukkien… Jatka lukemista Pistokasten lähettäminen postissa

Sitrusten leikkaaminen

Hapannaama pyörähti ulkona leikkaamassa omppupuita. Samalla tuli mieleen, pitäisikö leikata sitruksiakin. Niin mukavaa kuin se puuhana olisikin, sitruspuiden leikkaaminen ei useinkaan ole välttämätöntä. Muiden hienojen ominaisuuksiensa lisäksi sitrukset kasvavat ruukussa usein luontaisesti kauniin muotoisiksi. Toki voimakaskasvuiset lajikkeet joutuvat välillä saksien alle, sillä katon tullessa vastaan ei ainakaan hapannaaman puoliso ole antanut lupaa tehdä reikää kattoon.… Jatka lukemista Sitrusten leikkaaminen

Dubrovnik, portaiden ja sitrusten luvattu kaupunki

Hapannaama sai puolison houkuteltua katsomaan näyttääkö Dubrovnik samalta kuin 30 vuotta sitten. Pääsiäisenä ei vielä turistikausi pääse häiritsemään hapannaaman retkeilyä ja kasvukausi on niillä leveysasteilla jo hyvin päässyt alkuun. Niinpä pitkäperjantaina hyppäsimme lentokoneeseen ja nokka kääntyi kohti etelää. Kroatia maana on kasviharrastajalle paratiisi. Kaikki kasvaa kohisten ja rannikko on upean vihreää ja rehevää. Usein Välimerellä… Jatka lukemista Dubrovnik, portaiden ja sitrusten luvattu kaupunki

Limoncello hämäläiseen tapaan

Italiassa jokainen itseään kunnioittava sitrustarhuri omistaa salaisen limoncello- reseptin vähintään seitsemännessä tai kymmenennessä polvessa. Ja erityisesti Amalfin rannikolla se on se maailman paras ja ainoa oikea resepti. No ainakin parempi kuin naapurilla. Sitruunoiden kasvatus on ollut eteläisen Italian ranikkoalueen tuhat vuotinen perinne. Pikkuisen tuhkaan ja kiveen hautautumaan päässeiden Herculaneumin ja Pompejin freskoissakin on jo kuvattuna upeita… Jatka lukemista Limoncello hämäläiseen tapaan

Kolmilehtisitrukset

Kyllä mahtavat rosmot ja ryökäleet yllättyä, kun törmäävät yön pimeydessä kolmilehtisitruksista kasvatettuun aitaan. Itku pääsee isommaltakin ryökäleeltä, kun kymmensenttinen oka pistää takapuoleen.  Kolmilehdet ovat kestävimpiä sitruksia ja niitä käytetäänkin paljon perusrunkoina herkemmille lajikkeille, mutta maissa, joissa ne pärjäävät vuoden ympäri ulkona, tosiaan myös suoja-aitoina. Ne kestävät jopa pakkasta jonkin verran ja tiheänä kasvustona tuovat taatusti… Jatka lukemista Kolmilehtisitrukset

Ihan kypsänä sitruksiin

Sitrushedelmien pitää tietysti olla keltaisia! Jos sitrushedelmä on vihreä, se on raaka, vänkyttää vanha hapannaama. Ja on niin väärässä taas. Talvella hapannaama saa yllättävän paljon kyselyjä kotipuutarhureiden sitrushedelmien syömiskypsyydestä. Sitruunamollukka on roikkunut vuoden puussa ja on edelleen vihreä, mitä, mitä, mitä? Koska nämä kypsyvät syötäviksi? Hedelmien värin kehittymiseen vaikuttavat monet kemialliset ja fysiologiset tapahtumat. Ne… Jatka lukemista Ihan kypsänä sitruksiin

Sileäkuorisitruuna, joka myös meyerinsitruunana tunnetaan

Onneksi Frank Meyer päätti seikkailla Kiinassa reilu sata vuotta sitten. Nimittäin ilman tätä reissua ei hapannaamainen sitrusharrastaja voisi nauttia ihanasta sileäkuorisitruunasta (Citrus x meyerii Yu Tanaka), jota myös meyerinsitruunaksi kutsutaan. Tämä herkullinen ja kompaktisti kasvava sitruslajike jaksaa ilahduttaa kukinnallaan ympäri vuoden ja tuottaa toki näin hedelmiäkin jatkuvasti. Pääsato on kuitenkin selkeästi poimittavissa meidän olosuhteissamme vuodenvaihteen… Jatka lukemista Sileäkuorisitruuna, joka myös meyerinsitruunana tunnetaan

Ihanaisen sitruunainen kesä

Kun talven selkä taittuu, kevät lähtee hyppien päättömästi kulkemaan kohti kesää. Sen harppaukset ovat pitkiä ja muutokset ovat näkyviä. Hennon vihreä väri kietoo hitaasti, mutta varmasti koko maiseman vaippaansa. Hiljaa ja salaperäisesti hiipien omenapuut avaavat kukkansa ja muutaman päivän ajan pörriäisten kiire on käsin kosketeltavaa.  Samaan aikaan sitrukset odottavat rauhassa, ne tietävät omenapuiden kukintojen putoavansa … Jatka lukemista Ihanaisen sitruunainen kesä

Sitruunasta sinisarjaan

Niin, tiedän, ettei sinisarja ole sitrus, mutta voisitteko hyvällä mielikuvituksella edes kuvitella niin? Ja onhan se kesät  sitrusten kanssa ja talvet myös. Sehän on siis melkein sitrus kun alkaakin samoilla kirjaimilla. Totta puhuen, jos pelkät sitrukset kiinnostavat, kannattaa hypätä tämä teksti yli, sillä aion nyt esitellä teille sitrusten lisäksi sen toisen lempikasvini, sinisarjan (Agapanthus), joskus… Jatka lukemista Sitruunasta sinisarjaan