Sitrusten sisäänmuutto kotiisi saattaa aiheuttaa kummallisia oireita. Olo on levoton ja mieli rauhaton, mutta selailu etelänhetelmä-kauppojen kuvastoja rauhoittaa hetkeksi. Ja kohta polte on entistä pahempi. Ei kannata hermostua, oireet ovat vaarattomia, ne saattavat mennä ohi ajan kuluessa tai sitten tulee ihan sattumalta ja vahingossa tilanneeksi puun jostain Euroopan lämpimästä kolkasta.
Verkostoituminen muiden sitrusharrastajien kanssa on mukavaa. Pistokkaita olen vaihtanut Euroopan sisällä harrastajien kesken. Tällöin on kuitenkin syytä varmistaa, että pistokas on kasvista, joka on lähtöisin virallisesta puutarhamyymälästä ja siten alkuperältään terveestä taimesta. En myöskään vaihda pistokkaita sitruksista, jotka eivät ole ruukkukasvatuksessa tai jotka ovat seudulta missä kasveja voi pitää ulkona ympäri vuoden. Pistokasvaihdossa on hyvä saada kuva emokasvista etukäteen.
Siemeniä voi myös tilata netistä, mutta niiden itävyydestä ei ole takeita, eikä myöskään lajikepuhtaudesta. Olen lähettänyt oman Nakkipuuni, sormilimetti (Citrus australasican), siemeniä postitse harrastajille Euroopassa ja myös vastaanottanut kolmilehden (Citrus trifoliata) siemeniä toiselta harrastajalta. Näiden ihmisten kanssa olen kuitenkin ollut jo pidempään yhteydessä ja yhteistyö on ollut luotettavaa.
Lomamatkoilta Euroopasta voit tuoda kasveja, mutta esimerkiksi Kanariansaaret lasketaan tässä asiassa EU:n ulkopuoliseksi alueeksi. Kyse on ihan fyysisestä sijainnista johtuvasta kasvitautien riskistä. Tarkempaa tietoa kasvien ja siementen tuonnista löytyy Ruokaviraston sivuilta, täältä.
Itse alkuperäiseen ongelmaan palatakseni, sitrustauti ihmisessä paranee usein hetkellisesti hankkimalla uuden sitruksen. Virallisista taimimyymälöistä Euroopassa voit tilata terveen taimen, näillä on purkissa liimattuna tarra, ns. kasvipassi Euroopan sisällä ja kasvin ostaminen on turvallista. Tilatessasi näet kuvassa eri kasvin kuin minkä tilaat. Kuvat on otettu mahdollisimman hienoista, runsashedelmäisistä ja hyväkuntoisista kasveista. Sinulle saapuva kasvi voi olla pieni, matkasta kärsinyt ja jo lähtökohdiltaan enemmän surkea kuin upea. Kuvastohintaan lisätään toki vielä maksut kuljetuksesta, jostain voit saada kasvisi edullisesti, toisaalla lähetyskulut tuntuvat ihan suhteettomilta. Joillakin toimijoilla voit näpytellä tilauksesi verkkokaupassa, toisille tarvitaan sähköposti tai muu henkilökohtainen yhteydenotto.
Olen saanut Italiasta muutamia upeita puita, toki myös muutaman niin pienen ja heikon yksilön, että toista kertaa en ole vaivautunut kyseisen tuottajan taimistosivuja edes katsomaan. Saksasta neljän puun lähetyksessä oli pari säälittävää riiskua ja kaksi hyvää kasvia. Saksan lähetyksessä ihmettelin, mitä mahtoi liikkua pakkaajan mielessä? Samaiselta saksalaiselta toimijalta olen yrittänyt myös kysyä miksi tilaamani puu ei saapunut muutaman viikon jälkeen. Odotin vastausviestiä, mutta sainkin rahapalautuksen ilman mitään kommentteja. Olen ehkä joutunut arvalla heidän mustalle listalleen, sillä muilla homma tuntuu toimivan. Sitrukset ovat onneksi pääsääntöisesti vahvoja. Heikommatkin yksilöt saa oikealla hoidolla ja odotusajalla kasvamaan kunnon puiksi. Toki kalliisti Euroopasta tilattaessa olisi ilahduttavaa, jos kasvi olisi kunnossa jo tullessaan.
Tilattuasi sitruksen, sillä alkaa pitkä ja stressaava matka kohti kotiasi, lämpötilavaihtelut, ravistelu, pimeys ja kuivuus esimerkiksi. Kasvit on tarkoitettu paikalleen kasvamaan, eikä ylittämään valtameriä. Ne eivät voi paeta huonoja kasvuolosuhteita, joten ne ovat kehittäneet keinoja selviytyä stressistä. Kasvi reagoi nopeasti ympäristöolosuhteisiin. Esimerkiksi polttava auringonvalo saa sen toimimaan molekyylitasolla ja lehdet muuttuvat herkästi punertaviksi. Näin se suojaa itsensä palamiselta, kuten ihminenkin ruskettuessaan. Ympäristötekijöiden heikkeneminen saa kasvin hidastamaan aineenvaihduntaansa ja odottamaan parempia olosuhteita kasvun ja kehityksen kannalta. Niinpä meidän tehtävämme on osoittaa kasville, että tilanne on parantunut, voit jatkaa kasvua, kukintaa ja tuottaa mahtavan määrän sitrusmollukoita.
Kun vastaanotan kasvin, puran sen laatikosta ja suihkutan lehvistön haalealla vedellä. Samalla tarkastan, ettei lehdissä, rungossa ja erityisesti oksien haarautumiskohdassa näy ei toivottuja asukkaita. Jos mahdollista, vaihdan kasvualustan haluamakseni samalla kertaa, jolloin kasvi pääsee asettumaan kasvurauhaan heti saavuttuaan. Tämän jälkeen vien sen viileään autotalliin, hyvien valojen alle. Saatanpa suihkauttaa merileväuutetta vielä varmuuden vuoksi lehdille. Erilaisten önniäisten invaasion riski uusissa kasveissa on iso, joten kannattaa sijoittaa ne erilleen muista kasveista ensimmäisiksi viikoiksi. Yhtä nopeasti kuin kasvi molekyylitasolla muuttaa kasvun hitaaksi, se myös kääntää kasvuvauhdin päälle. Muutamassa viikossa pienet uudet oksien alut ja lehdet ilmestyvät kasvupisteisiin. Vuodenajasta riippuen siirrän sitten kasvin joko ulos tai se saa jäädä viileään viettämään talvea.
Kasveilla on uskomaton tapa vaikuttaa omiin elintoimintoihinsa. Se saattaa tappaa omia soluja esimerkiksi vauriokohdan ympäriltä, jolloin ongelmat eivät pääse leviämään kasvin terveisiin osiin. Se saattaa myös huonoissa olosuhteissa todeta, että nyt on pelastettava oma geneettinen perintö ja kukkia ja tuottaa hedelmiä viimeisillä voimillaan. Niinpä usein matkasta stressaantuneet kasvit ovat jo virittyneet kukintaan ja olosuhteiden muutos parempaan saattaa saada puun tuottamaan paljon uusia lehtiä ja puhkeamaan täyteen kukkaloistoon.
Hapannaamainen sitrustarhuri on todennut, että meille ei tarvitse enää yhtään ostettua puuta, pistokaslisäys on niin mukavaa, että pitäydyn nykyään siinä ja puskia on niin paljon, että ihan varmasti pysytään sitruunaomavaraisena. Kukkaloistoa riittää sitruksissa jo onneksi läpi vuoden, mutta koskaan ei kuitenkaan pidä vannoa. Ennen tilaamista Euroopasta kannattaa kuitenkin muistella mitä kirjoitin ensimmäisessä blogissani. Kun avaa ovensa yhdelle sitrukselle, se kutsuu mukaansa koko lähisuvun. Niin että oletko tosiaan siihen valmis?
Voi kyllä aloittelija olisi säikähtänyt nuo puut saatuaan…onneksi tiesit paremmin 🙂 Kiitos kivoista tarinoista, mukavaa luettavaa uudelle harrastajalle! Nyt vielä kun tietäisi mistä näitä puita kannattaisi euroopasta tilata…talossa vasta yksi sitruuna lähipuutarhalta, invaasiota odotellessa mukavaa kevättä sinulle!
Aluksi kannatta kurkistaa ihan Bauhausin ja vaikkapa Plantagenin valikoimat. Niillä pääsee hyvin alkuun ja joskus saattaa löytyä jotain harvinaisuuksiakin joukosta. Pistokaslisäys on myös kivaa puuhaa, sillä saa valmiiksi maturoituneita kasveja, jotka aloittavat kukinnan ajoissa. pistokkaita saa edullisesti harrastajilta. Ja mukavaa kevättä myös sinulle, kiva kun luit tekstiäni
Hei! Olen yli kymmenen vuotta kasvattanut sitruunapuuta ,on noin metrin korkuinen ja tuuhea.Talvettanut viileässä ja kesät kasvi on ulkona.Mutta ongelma on ,kun en saa kukkimaan.Olisiko sinulla myydä vaikka kahta erilaista sitrusta pistokkaina tai pienenä alkuna.Jos niistä saisi kukkivia kasveja ja mahdollisesti hedelmiäkin tulevaisuudessa.Terv.Kirsti
Hei! Laitan sinulle sähköpostia.