Limoncello hämäläiseen tapaan

Italiassa jokainen itseään kunnioittava sitrustarhuri omistaa salaisen limoncello- reseptin vähintään seitsemännessä tai kymmenennessä polvessa. Ja erityisesti Amalfin rannikolla se on se maailman paras ja ainoa oikea resepti. No ainakin parempi kuin naapurilla. Sitruunoiden kasvatus on ollut eteläisen Italian ranikkoalueen tuhat vuotinen perinne. Pikkuisen tuhkaan ja kiveen hautautumaan päässeiden Herculaneumin ja Pompejin freskoissakin on jo kuvattuna upeita sitruunoita ja tiedetään Amalfin rannikon sitruunoista kirjallisista todisteita jo renessanssin aikana. Ja silloin kerrotaan jo vanhoista puista. Että on ollut aineita mistä limoncelloa keitellä.

Öljyrauhaset tuottavat limoncelloon sitruunaisen kirpeän maun.

Rannikkoalueella sitruunoita kasvatetaan edelleen tarhoilla, joille kiivetään jyrkkiä kallioportaita ja sitruunat kannetaan myyntiin suurissa koreissa, joiden kanssa tasapainotellaan alas toivoen, ettei humpsahda silmälleen ja vieri itsekin sitruunana alas rinnettä.

Limoncellossa Italiassa on tärkeää, että juoma valmistetaan oikeista lajikkeista, joko sorrentonsitruunasta tai amalfinsitruunasta, Sfusato Amalfitanosta. Lajikkeet ja  liköörikin ovat suojeltuja, mutta Hapannaamallakin kasvaa ihan oikea lajike likööriä varten. Saattaa kuitenkin olla, että nyt lattialle pudonneet kypsät sitruunat, joista likööri tällä kertaa tehdään, ovat vallan muuta lajiketta. Kas niissä ei ole tarroja, eikä niistä näe mikä puista pompulat pudotti. Epäilen, että kyseiset hedelmät ovat ’Lunariosta’, kun se on siinä kaikkein lähimpänä.

Mutta mitä ihmettä se limoncello on? No kyllä hapannaama limoncellon tietää! Sehän on se Amalfin rannikon erityisen kirkkaan keltainen sitruunalikööri, joka valmistetaan pelkistä sitruunan kuoren keltaisista osista alkoholin ja sokerin avulla. Ja kun eteläisessä Italiassa hapannaamoilla on omat ikivanhat reseptinsä, niin kyllä etelähämäläisellä hapannaamalla pitää myös olla omansa. Ja se vasta onkin vanha, vähintään Metusalemin ikäinen. Mitä se herra elikään 900 vuotta ja rapiat päälle. Pientä väritystä saattaa olla mukana tuossa ikäarviossa, mutta on sitä ainakin muutaman kerran tällä reseptillä juomaa tehty.

Tällä kertaa reseptistä valmistui puolikas annos.

Limoncelloon hämäläiseen tapaan tarvitaan seuraavat ainekset:

     7-8 ison sitruunan keltainen kuoriosa

     1l kirkasta ja mahdollisimman väkevää alkoholia

     1l vettä

     450g-550g sokeria

 1. Pese sitruunat hyvin, leikkaa sitruunoista kuoren keltainen osa ohuina liuskoina esim. kuorimaveitsellä
 2. Laita kuoret tiiviiseen astiaan alkoholin kanssa ja sulje kansi, anna muhia pimeässä 3 viikkoa, ravista päivittäin
 3. Kolmen viikon jälkeen valmista siirappi keittämällä vesi ja sokeri
 4. Kun siirappi on jäähtynyt, suodata alkoholi poistaaksesi kuoret ja lisää siirappi alkoholiin
 5. Pullota ja säilytä juoma valolta suojattuna. Anna levätä vähintään 1 kuukausi
 6. Säilytä kylmässä ja tarjoile jääkylmänä, vaikka pakasteesta suoraan

Mikä lienee syy, että kuorien muhiessa purkissa, on ihan pakko välillä nuuhkia tuoksua. Se on väkevä ja tietysti alkoholinen, mutta sitruunoiden vahva lisä tekee tuoksusta kuitenkin miellyttävän. Päivittäinen purkin huljuttelu unohtuu välillä, se on rehellisyyden nimissä tunnustettava, mutta herkullista limoncelloa valmistuu tästä pikku puutteesta huolimatta. Harmillista vain, että hapannaama on vähän huono käyttämään sitten valmista tuotetta. Aina pitää pystyä ajamaan autoa, kun asuu joukkoliikenteen ulkopuolella, mutta on mukava tarjota pieni maistiainen vieraille, jotka ehdottomasti epäilevät limoncellon pohjoista valmistusta ja yllättyvät sekä kummaksuvat aina eteläistä herkkua ja sen hienostunutta makua.

Tervetuloa maistamaan!

Hapannaama ei lähde Amalfin rannikon limoncello-kisaan mukaan. Olisi noloa, jos vaikka sattuisi täältä lumen ja jään keskeltä iskemään voittavan reseptin pöytään. Ja ymmärrätte varmasti, että resepti on toki salainen, joten pidetään se tiedossa vaan näin meidän kesken.

Kirjoittanut RA

Hapannaamainen sitrusharrastaja eteläisestä Hämeestä

6 kommenttia

 1. Jösses. Asustelen Italiassa ja maistelin Limoncelloa (alkoholipitoista) täällä muutaman kerran. Meinasi itku päästä, oli sen verran kamalaa sotkua. 😀 Ja minä sentään tykkää sekä sitruunoista, että makeasta. Appelsiinit on kyllä aivan fantastisen makuisia… en tiedä voisiko niistä valmistaa likööriä?

  1. Kyllähän niistä varmasti samalla tyylillä lähtee maku kuoresta. Appelsiineissa on ytyä, monesti kuoriessa ampuu silmille ruikkauksia, joten eiköhän alkoholi irrota maut lajista kuin lajista. Kokeile, eipä siinä pahasti tule menetettävääkään 🙂

 2. Mitenkäs nyt kun ajattelin huomenna tehdä Limoncelloa. Joissain ohjeissa sanotaan että kuoret kun ovat likoamassa purkeissaan edistää jotain kun ovat auringonvalossa. Sinä ohjeistat että pimeässä. Vai ovatko kummatkin väittämät oikeassa.

  1. Kuten kirjoitin, jokaisella on oma ohjeensa ja Italiassa niitä riittää. Minä en osaa ottaa kantaa muiden resepteihin, kannattaa varmasti kokeilla erilaisia ja löytää itselle mieleinen tapa.

 3. Jatkokysymys, sokerin määrä suhteessa situunoihin, joissain samalle määrälle sitruunoita, vaihtelee 800 grammasta, sinun 450 grammalle. Samoin myös 10 pv pidempää aikaa ei saa pitää, sinulla 3 viikkoa pimeässä. Ja vielä kuukausi levätä. Muissa ohjeissa 7-10 pv auringonvalossa ja pullotuksen jälkeen 7 pv jääkaapissa. Onko kuin pikasimaa sitten. En yhtään aliarvioi sinun reseptiäsi, mutta kun näitä reseptejä on pilvin pimein, niin haluisi löytää sen oikean. Mikä lienee mahdotonta. Kiitos

  1. Vastasinkin jo edelliseen kysymykseesi, etten osaa kertoa muiden resepteistä. Minulla ei siis ole ollut mitään limoncello-koelaboratoriota, tosin ajatus tuntuu hauskalle ja asiaa pitää ehkä harkita. Jokainen etsii itselleen mieleisen reseptin ja valmistaa sitrusliköörinsä sen mukaan. Omassa tekstissäni kerron millaista reseptiä itse käytän.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *