Limoncello hämäläiseen tapaan

Italiassa jokainen itseään kunnioittava sitrustarhuri omistaa salaisen limoncello- reseptin vähintään seitsemännessä tai kymmenennessä polvessa. Ja erityisesti Amalfin rannikolla se on se maailman paras ja ainoa oikea resepti. No ainakin parempi kuin naapurilla. Sitruunoiden kasvatus on ollut eteläisen Italian ranikkoalueen tuhat vuotinen perinne. Pikkuisen tuhkaan ja kiveen hautautumaan päässeiden Herculaneumin ja Pompejin freskoissakin on jo kuvattuna upeita… Jatka lukemista Limoncello hämäläiseen tapaan

Kolmilehtisitrukset

Kyllä mahtavat rosmot ja ryökäleet yllättyä, kun törmäävät yön pimeydessä kolmilehtisitruksista kasvatettuun aitaan. Itku pääsee isommaltakin ryökäleeltä, kun kymmensenttinen oka pistää takapuoleen.  Kolmilehdet ovat kestävimpiä sitruksia ja niitä käytetäänkin paljon perusrunkoina herkemmille lajikkeille, mutta maissa, joissa ne pärjäävät vuoden ympäri ulkona, tosiaan myös suoja-aitoina. Ne kestävät jopa pakkasta jonkin verran ja tiheänä kasvustona tuovat taatusti… Jatka lukemista Kolmilehtisitrukset

Ihan kypsänä sitruksiin

Sitrushedelmien pitää tietysti olla keltaisia! Jos sitrushedelmä on vihreä, se on raaka, vänkyttää vanha hapannaama. Ja on niin väärässä taas. Talvella hapannaama saa yllättävän paljon kyselyjä kotipuutarhureiden sitrushedelmien syömiskypsyydestä. Sitruunamollukka on roikkunut vuoden puussa ja on edelleen vihreä, mitä, mitä, mitä? Koska nämä kypsyvät syötäviksi? Hedelmien värin kehittymiseen vaikuttavat monet kemialliset ja fysiologiset tapahtumat. Ne… Jatka lukemista Ihan kypsänä sitruksiin

Sileäkuorisitruuna, joka myös meyerinsitruunana tunnetaan

Onneksi Frank Meyer päätti seikkailla Kiinassa reilu sata vuotta sitten. Nimittäin ilman tätä reissua ei hapannaamainen sitrusharrastaja voisi nauttia ihanasta sileäkuorisitruunasta (Citrus x meyerii Yu Tanaka), jota myös meyerinsitruunaksi kutsutaan. Tämä herkullinen ja kompaktisti kasvava sitruslajike jaksaa ilahduttaa kukinnallaan ympäri vuoden ja tuottaa toki näin hedelmiäkin jatkuvasti. Pääsato on kuitenkin selkeästi poimittavissa meidän olosuhteissamme vuodenvaihteen… Jatka lukemista Sileäkuorisitruuna, joka myös meyerinsitruunana tunnetaan

Ihanaisen sitruunainen kesä

Kun talven selkä taittuu, kevät lähtee hyppien päättömästi kulkemaan kohti kesää. Sen harppaukset ovat pitkiä ja muutokset ovat näkyviä. Hennon vihreä väri kietoo hitaasti, mutta varmasti koko maiseman vaippaansa. Hiljaa ja salaperäisesti hiipien omenapuut avaavat kukkansa ja muutaman päivän ajan pörriäisten kiire on käsin kosketeltavaa.  Samaan aikaan sitrukset odottavat rauhassa, ne tietävät omenapuiden kukintojen putoavansa … Jatka lukemista Ihanaisen sitruunainen kesä

Sitruunasta sinisarjaan

Niin, tiedän, ettei sinisarja ole sitrus, mutta voisitteko hyvällä mielikuvituksella edes kuvitella niin? Ja onhan se kesät  sitrusten kanssa ja talvet myös. Sehän on siis melkein sitrus kun alkaakin samoilla kirjaimilla. Totta puhuen, jos pelkät sitrukset kiinnostavat, kannattaa hypätä tämä teksti yli, sillä aion nyt esitellä teille sitrusten lisäksi sen toisen lempikasvini, sinisarjan (Agapanthus), joskus… Jatka lukemista Sitruunasta sinisarjaan

Tieteellinen hapannaama täällä taas

Puhelin ilmoitti merkkiäänellä viestin tulleen. Olisiko se vihdoin se? No olihan se juuri se, Esbaun mikro-organismi lahjapaketti kasvien hoitoon oli saapunut. Olin jo valmiiksi miettinyt kaksi kylmää saanutta sitrustani, joilla halusin kokeilla tuotteiden vaikutusta. Onnistuin siis -24c pakkasella vahingossa palelluttamaan muutaman pikku puuni, mutta se on toinen tarina. Ilokseni kasvit eivät kuolleet, kasvupisteet ovat tuottaneet jo uutta… Jatka lukemista Tieteellinen hapannaama täällä taas

Kesä tulee, grillaa makkaraa, älä sitruksiasi

Ihana aurinko tarjoaa vihdoin meille kultaista lämpöään. Hapannaamainen sitrusharrastajakin nostaa harmaankalvakat kasvonsa kohti taivaan kultapalloa, haistelee tuulta ja toteaa, että nyt on aika siirtää sitrukset ulos. Nämä eteläiset ihanuudet eivät juurikaan kestä pakkasta, joten yölämpötiloja on tarkkailtava huolellisesti ennen ulossiirtoa. Kun yöllä ollaan varmasti plussalla, itse olen pitänyt rajana muutamaa lämpöastetta, voi siirtää kasvit tuulelta… Jatka lukemista Kesä tulee, grillaa makkaraa, älä sitruksiasi

Volkamerinsitruuna

Sitrusharrastuksessakin verkostoituminen on kivaa. Verkostoitumisen ansiosta on ollut hauska huomata, että eräs saksalainen kauppaketju aiheuttaa suhinaa useammassakin Euroopan maassa. En nyt tässä mainostele nimeltä, mutta kyllähän me kaikki silti tiedämme mistä ketjusta on kyse. Kerran vuodessa niiden hyllyille ilmestyy suhteellisen edullisia ja hintaan nähden hyvän kokoisia sitruspuskia ja niitä tunnutaan odotettavan kovasti. Tänä keväänä ranskalaiset… Jatka lukemista Volkamerinsitruuna

Kukkia, kukkia

Mokoma kotiväki, sanoivat, etten saa kirjoittaa niin paljoa. Ette kuulemma mitenkään jaksa lukea koko ajan. Onneksi eivät huomanneet kieltää kuvia! Sitrusten vuodenvaihde ja kevättalvi on pakko jakaa teille. Ei sanoja, vain kuvia… https://www.blogit.fi/ihanaisen-sitruunainen-arki/seuraa